Hur påverkar ljus växter och människor på olika sätt?

När jag vaknade i morse märkte jag en stor skillnad jämfört med i går: det var fortfarande ganska mörkt och himlen var täckt med tjocka moln. Igår var det däremot ljust och soligt! Den trista gråa himlen hindrade mig dock inte från att stiga upp. Jag var tvungen att åka till jobbet och det fanns fortfarande gott om dagsljus för att jag skulle överleva dagen. Men skillnaden i solljus har en mycket större påverkan på växterna i min trädgård än vad den har på mig!

Solen producerar kontinuerligt strålning över ett brett spektralområde. Vilken del av den som når jorden beror starkt på var du befinner dig och hur vädret är. Faktum är att spektrumet förblir mycket mer stabilt än mängden strålning. Spektrumet varierar något beroende på plats och väder, men bortsett från skymning och gryning ser det alltid likadant ut, allt från UV- till IR-strålning. 

Primär tillväxtprocess

Hur påverkar detta då växter? Den primära tillväxtprocessen är fotosyntesen som omvandlar CO2 och H2O till socker med hjälp av ljus.

Det finns en särskild del av strålningsspektrumet som växter använder för fotosyntesen, som kallas fotosyntetisk aktiv strålning eller PAR. Den mäts i antal fotoner eller ljuspartiklar och upptar våglängdsintervallet 400 till 700 nm.

Fotosyntetisk aktiv strålning

Eftersom växter och människor reagerar olika på ljus måste vi använda olika enheter för att beskriva ljus i förhållande till växter och människor. Det här är en viktig sak att ha i åtanke om du funderar på att använda LED-växtbelysning för att odla växter.

Enheten vi använder för att mäta den mängd ljus som är synlig för människor är "lumen" eller "Lux", vilket betyder antalet lumen per kvadratmeter. Lumen jämför ett ljusspektrum längs det mänskliga ögats känslighetskurva som når den högsta punkten i den gröna delen av spektrumet.

För att mäta ljus i förhållande till växter använder vi fotosyntetisk aktiv strålning (PAR), som räknar alla fotoner i intervallet 400–700 nm. Måttenheterna är fotosyntetiskt fotonflux (PPF) med måttenheten mmol.s-1 och fotosyntetisk fotonfluxtäthet (PPFD) med måttenheten mmolm-2.s-1.

Ljusmätning i förhållande till växter

Så vad har detta att göra med molniga dagar? Eftersom människor bara behöver relativt lite ljus för att se kan vi i allmänhet fortfarande få jobbet gjort en molnig dag. Men ljuset är tillväxtmotorn hos växter. Du kan säga att växter får mycket mindre gjort under en molnig dag än vad en person får.

Esther de Beer

Esther de Beer är programchef för förutveckling och forskning hos Philips LED-lösningar för växtodling. Hon tillbringar sina dagar med att försöka göra LED-växtbelysning mer effektiv. I den här artikelserien förklarar hon grunderna i hur ljus fungerar och hur det påverkar plantornas tillväxt.

Nattarbete i växthuset för Signify

Ta reda på varför kvällstid är den bästa tiden för att få exakta mätningar av LED-belysningen i ett växthus.

Kontakta oss

Kontakta certifierade partner

Philips-produkterna säljs via ett globalt nätverk av certifierade partner. Hitta partner i din region om du vill ha mer information om Philips LED-växtbelysning.

Kontakta Philips

Vilken är den bästa LED-växtbelysningen för din situation? Vi finns här för att hjälpa till. Använd vårt formulär för att skicka en förfrågan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om Philips LED-belysning för växtodling genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Gå med i vårt team

Vill du veta mer om din lösning för tillväxt och gå med i vårt team? Ta en titt på vår karriärsida om du vill ha mer information.

Är du intresserad?

Läs mer om LED-belysning för växthus genom att läsa våra senaste artiklar och fallstudier.