Det här är del två i vår artikelserie om hur LED-växtbelysning kan påverka nitratnivåerna i bladgrönsaker. Det finns förespråkare på båda sidor av frågan. Några vill sänka nitratnivåerna i grönsaker, medan andra vill höja dem. Philips lighting Research, HAS University of Applied Sciences och Wageningen University & Research genomförde tre studier simultant och upptäckte att de kunde minska eller öka plantornas nitratnivåer.
Studierna genomfördes samtidigt på vintern. En i ett växthus med HID-ovanifrånbelysning, en i ett växthus med LED-ovanifrånbelysning, och en i en stadsodling med LED-belysning. Exakt samma grödor av sallat och samma gödningsmedel användes i alla tre studierna. Framförallt grödorna i stadsodlingen hade betydligt lägre nitratnivåer eftersom de hade växt på ett enhetligt sätt med rätt ljusmängd varje dag.
De grödor som odlades i växthuset under HID- och LED-belysning hade båda högre nitratnivåer eftersom de drabbades av olika klimatförhållanden och lägre ljusnivåer än vad som var optimalt. Plantorna upplevde dagar som var molniga, soliga, kallare och varmare, och då samlades nitrater i plantornas blad. Resultaten av det här experimentet bekräftade att förutom LED-belysning är klimatet en viktig parameter att styra för att maximera nitratreduktionen.
För de flesta sallatsgrödorna kunde man uppnå mindre än 1 500 mg/kg av nitrater bara genom att anpassa ljusreceptet i en viss tillväxtmiljö. Det här påverkade inte avkastningen eller andra kvalitetsaspekter, såsom hållbarhetstid och vitamininnehåll. Genom att kombinera ljusreceptet med en dynamisk bevattningsstrategi kan nivåerna sänkas ytterligare om så önskas. En liknande strategi kan även användas i ett växthus som använder extra LED-belysning genom att anpassa parametrarna för klimatet och belysningen för att arbeta tillsammans. I växthuset med LED-belysning nådde vi lägre nitratnivåer än i växthuset med HID-belysning.