Minskade kostnader med hållbar LED-belysning

Terminal 5 på Arlanda har Philips downlights LuxSpace

Arlanda

Stockholm, Sverige

Swedavia ville ha en mer hållbar och energieffektiv belysning på terminal 5/pir F.

Philips LED-downlights på Arlanda flygplats
Underhållskostnaderna har minskat, vilket var en primär målsättning.
Lars-Olof Nilsson
Philips StyliD i butiker på Arlanda

Utmaningen

Swedavia AB har sedan länge haft som mål att energieffektivisera terminal 5 och undvika energikrävande och bräckliga belysningslösningar. Samtidigt krävs prisvärd och flexibel belysning som passar det specialdesignade taket med varierande höjd.

Lösningen

Total installerade man 3 600 infällda LuxSpace LED-armaturer som direkt ersättning för de tidigare metallhalogenarmaturerna. Philips hjälpte till att ta fram specialverktyg för att göra de befintliga öppningarna i taket större samt särskilda adapterringar för de öppningar som var för stora. Man installerade LuxSpace Mini på tre meters höjd, LuxSpace Compact på fyra och LuxSpace Compact power på sex till åtta meter.

I butiker och caféen monterades olika LED-spots på 3-fasskena, t ex StyliD samt ett litet antal TurnRound Round. Gångtunneln till parkeringshuset vid terminal 5 fick 150 st LuxSpace High Efficiency-armaturer med lika mycket ljus som Compact-versionen men längre energiförbrukning.

– Återbetalningstiden för LED-installationen iterminal 5/pir F är tre till fem år. Vi har minskatenergiförbrukningen med 30 till 60 %. På de ytordär armaturerna är tända dygnet runt sparar vi30 % energi. Den minskade effektförbrukningen ärbra för miljön och ger oss lägre energikostnader.I enbart pir F kommer vi att sänka underhållskostnadernamed 500 000 kr per år. Av totalt 4000 till5000 installerade LED-armaturer har endast enarmatur fallerat. Det är mycket bra statistik, sägerLars-Olof Nilsson.

Lång livslängd på Philips LuxSpace

Mötesrum på Nordic Light Hotel

Team

Lars-Olof Nilsson, Swedavia AB

Affärsutvecklare

Andreas Hybertsen, Philips Lighting

Project manager