Karolinska Universitetssjukhuset

Karolinska,

Huddinge, Sweden

Innovationsplatsen på Karolinska ville ha belysning som representerade framtiden.

Personal på Innovationsplatsen.
Jag känner mig piggare och är mer alert. Det här känns som framtidens kontor. Emma Loven, Verksamhetsansvarig på Innovationsplatsen
Kontoret på Innovationsplatsen, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Utmaningen

Innovationsplatsens kontor byggdes om och ljusmiljön skapades med T8-lysrör och akustikproblemen löstes med hängande ljudabsorbenter somgav ett rörigt intryck. Varken ljus- eller akustiklösningen svarade mot den nya moderna kontorsmiljön och det var även svårt att få indagsljus i lokalen.

Lösningen

Under hösten 2013 installerades Soundlight Comfort Ceiling på Innovationsplatsen. Totalt har 550 takplattor installerats påhela kontorsområdet, i köket och i två mötesrum.

Installationen har också varit föremål för en studie som genomförts vid Stressforskningsinstitutetvid Stockholms universitet i samarbete med KTH, Philips och Ecophone. Man har studerat medarbetarna före och efter förändringen i ljusmiljön och bland annat undersöktsambandet mellan dagsljusintaget och den nya kontorsbelysningen.

Resultaten från studien visar att den nya belysningen har skapat bättre ljuskomfort. Ljusetfördelas bättre och på att annat sätt i rummet. Med mindre reflexer skapas bättre synergonomi ochdet går lättare att läsa – något som kan antas öka arbetsprestationerna.Att den nya dagsljusliknande ljusmiljön ochförbättrade akustiken gjort skillnad intygas även avmedarbetarna som överlag känner sig piggare och mindre stressade.

Innovativ och ljuddämpande belysning på Karolinska

Gor fansen stolta

Team

Karolinska Universitetssjukhuset

Helena Åkerberg, Lighthouse AB

Indoor Manager Philips Lighting