Vasakronan sparar 40 MWh per år

LED-belysning-parkering-pacific-led

Kista Entré

Stockholm, Sverige

Vasakronan ville minska energiförbrukningen i garaget men behålla samma ljusnivå

Enkel installation med Pacific LED
Vi gör en årlig besparing
på 40MWh utan att ljuskvaliteten har försämrats.

Anders Liljegren

Tålig industribelysning tack vare Philips.

Utmaningen

Allmänbelysningen i Vasakronans garage i Kista Entré bestod av lysrörsarmaturer med varmvitt ljus som drog mycket energi och krävde frekvent underhållsarbete.De ville därför ha effektiv LED-belysning med god ljusnivå och kort återbetalningstid.

Lösningen

I det 12 000 m2 stora garaget installerades 330 st. Pacific LED gen2-armaturer (4 000 K) på vajer samt vägg. Man installerade även LED-ljus med rörelsesensorer som tänder belysningen sektionsvis när en bil kör in i garaget. – Pacific LED passade vårt montage. Armaturen är lika lång som den T5-armatur som vi hade och fästena är av samma typ. Montagearbetet blev enkelt att utföra och därmed kostnadseffektivt.Eftersom Pacific LED har fördragna elledningar kunde vi på ettenkelt sätt ta bort våra defekta elledningar. Pacific LED har ocksåen smart elanslutning till själva LED-insatsen. Det gör att det gårsnabbt att byta LED-modul om det skulle uppstå problem eller omman vill flytta en LED-modul till en annan armatur. Det ger flexibilitet,säger Anders Liljegren.

Idag har man en effektivare belysning med lägre drifttid och mindre underhållsarbete.– Vasakronan är miljöcertifierat och klimatneutralt, vi köper baragrön el. Med LED-belysningen har vi fått högre ljusnivå till lägreinstallerad effekt. Vi gör en årlig besparing på 40MWh utan attljuskvaliteten har försämrats och vi kommer att få mycket lägreunderhållskostnader än tidigare, säger Anders Liljegren.

Pacific LED - en installatörs dröm

Philips-led-industribelysning

Teamet

Anders Liljegren, teknisk förvaltare

Vasakronan

Andreas Hybertsen, project manager

Philips Lighting