Tack vare de många sällsynta och utrotningshotade djur- och växtarterna är Zuidhoek i kommunen Nieuwkoop i Nederländerna en del av Natura 2000-nätverket. År 2011 bestämde sig kommunen för att omvandla Zuidhoek till ett bostadsområde genom att bygga 89 hus efter att ha bedömt den miljömässiga effekten av detta. Undersökningen visade att det är ett viktigt födosöksområde för vissa sällsynta fladdermusarter.
Nieuwkoop, Nederländerna
Det övergripande målet med belysningsdesignen var att förbättra mörkrets kvalitet och jag ville hitta den bästa ljuskällan för att uppnå detta.
Kundutmaningen
Resultatet av undersökningen visade att det är ett viktigt födosöksområde för vissa sällsynta fladdermusarter.
Innan man fortsatte med bostadsplanerna behövde kommunen därför vidta en del åtgärder för att bevara dessa. Åtgärderna var tvungna att omfatta belysning som inte skulle störa fladdermössens nattliga aktivitet och sökning efter föda.
Rätt belysning
”Den viktigaste aspekten i projektet var att skapa ett naturligt landskapskoncept där bostadsplanerna inte påverkar det lokala djurlivet”, säger Robert Jan Vos, den belysningsdesignkonsult som utformade belysningsplanen för bostadsområdet.
I syfte att säkerställa att fladdermuspopulationen Nieuwkoop inte störs om nätterna valde kommunen Philips särskilda ljusrecept, som har utvecklats genom omfattande forskning tillsammans med Wageningens universitet och ideella organisationer som arbetar i fält. Både färgen och våglängden har utformats för att se till att fladdermössen kan uppleva natten som om det inte fanns någon artificiell belysning, samtidigt som man säkerställer god synlighet för de människor som bor i området. På så vis kompromissade man inte med säkerheten.
Eftersom man ville optimera ljusnivåerna ytterligare installerade kommunen styrsystemet Interact City för fjärrhantering av belysningen, så att man kan se till att belysningen bara är tänd när den behövs.
Uppfyller naturskyddsmålen helt
Installationen av det särskilda ljusreceptet stödjer kommunens bostadsplaner i Zuidhoek och gör det möjligt att skapa en infrastruktur som uppfyller direktiven i Natura 2000.
Högsta flexibilitet och optimerad effektivitet
Tack vare Interact City-programvaran för belysningshantering är kommunen helt flexibel när det gäller att ställa in dimringsscheman och en årlig dimringskalender. Dessa ser till att den artificiella belysningen endast används när den behövs, vilket optimerar energieffektiviteten.
Skapa ett livsutrymme för alla invånare
Den nya belysningslösningen ser till att fladdermöss som bor i området inte störs av den artificiella belysningens färg och våglängd. Samtidigt ger den god synlighet och bästa tänkbara trygghetskänsla för invånarna.
Mini 300 Stealth LED
Med rätt ljus går det att skydda värdefull flora och fauna. Mini 300 Stealth LED i kombination med vårt fladdermusvänliga ljusrecept är det perfekta valet för vägar och bostadsområden där man inte vill störa naturen under kvällstid.